Část 6. Cusco

Příjezd do Cusca z Puna je tak trochu návrat do známého světa, toho Evropského a turistického. Město sice založili a postavili Inkové jako hlavní město svojí říše, ovšem španělským dobyvatelům se styl jejich architektury moc nelíbil, domy zbourali a na jejich půdorysu postavili nové, vlastní. Celé centrum města vypadá jako někde ve Španělsku, po ulicích se pohybuje docela dost turistů, v obchodech a na stáncích se prodávají suvenýry, je tady McDonald’s i Starbucks.

Celý příspěvek

Část 4. Jezero Titicaca

Ráno se probouzím, dávám si panáka slivovice a rozhoduji se na ten kulturní šok vykašlat. Jdu se umýt do elektrické sprchy a jdeme do tržnice nakoupit snídani. Tržnice je upravená, uspořádaná a voní shnilým ovocem. Kupujeme si za sol (7 Kč) pět kusů pečiva, za další sol banány a za tři soly hrozně velký kus sýra.

Celý příspěvek

Část 2. Setkání s Limou

Vycházíme před letiště. Vzduch je suchý a teplý a vznáší se v něm zplodiny z nejrůznějších typů automobilů. Tohle není žádná EU a na nějaké emisní normy si tu nikdo nehraje. Je to cítit. Na každém kroku. A bude pořád. Nasedáme do taxíku, řidič zamyká všechny dveře a vydáváme se do města, směr náš hotel.

Celý příspěvek

Část 1. Proč a jak do Peru

pe_bluPeru se nachází na severozápadě jižní Ameriky. Až do 90. let to byla jedna z nejméně navštěvovaných zemí světa, utápěla se v ekonomických problémech a teroristických hrozbách. V posledních 15 let se ale situace změnila, do Peru jezdí turistů čím dál tím víc a pomalu se z toho stává destinace 1. třídy. Když se podívám na Facebook, mám pocit, že tam teď jezdí snad úplně všichni.

Proč jsme se do Peru vydali my? Prostě jsme chtěli jet do jižní Ameriky a Peru se nám zdálo být asi nejpřístupnější zemí. Jednak jazykově – portugalsky se kvůli Brazílii nikomu učit nechtělo – druhak kvůli dopravě. Levné letenky z Evropy se v akcích kromě Brazílie dají pravidelně sehnat už jen do Peru a do Argentiny.

Celý příspěvek