Čína, část 5. Shanghai

Jak známo, lidé na světě žijí v různých typech osídlení. Rozlišujeme malé vesnice, velké vesnice, města, velká města, velkoměsta, aglomerace a Shanghai.

Článek je součástí série článků o cestě do Číny v březnu 2016. Ostatní díly naleznete zde.

Jasně, na světě je největší Guangzhou a Shanghai je až třetí, ale pocitově je to přesně naopak. Shanghai je totiž na rozdíl od Guangzhou skutečné město. Má svoje centrum, svojí řeku, obchodní čtvrť s mrakodrapy, průmyslové čtvrtě, rezidenční čtvrtě a samozřejmě všudypřítomné davy lidí a neustálý život. Takhle si představuji New York začátku 20. století. Město, kam přicházejí miliony lidí hledat štěstí, město kterému v žilách kolují miliardy dolarů. Město, kde nic není nemožné. Město, které se mění před očima každým dnem.

Jakkoliv literárně a průvodcovsky může tento úvod znít, vyjadřuje přesně pocit, který po příjezdu do centra Shanghaie mám. Mé první kroky vedou na Bund, což je nábřeží, na kterém si evropští obyvatelé města postavili své reprezentativní paláce. Kdysi si totiž vydobili právo část města obývat a obchodovat odsud se zbytkem země.

dsc01087

The Bund. Připomínka doby, kdy Evropané byli ti bohatí.

O nějakých sto let později jsou Číně evropské paláce malé a proto si na protějším břehu staví své vlastní:

dsc01136

Pudong. 21. století.

V Shanghai plánuji strávit několik dní, ubytovávám se proto v hostelu v centru města a kontaktuji přes WeChat Céline, dávnou spolubydlící z francouzských kolejí. Céline pochází odsud a kromě pozitivního vztahu k Francii nás spojuje ještě pozitivní vztah k jídlu a alkoholu. Další noci pobytu mi splývají v jednolitý tok čínských restaurací, francouzských barů, nočních taxíků, nepopsatelných klubů, zajímavých lidí, divných lidí, drahých podniků i večerek prodávajících lahváče za pár peněz. To všechno je Shanghai.

V mezičase během dnů zvládám navštívit nějaké ty turistické zajímavosti, něco vyfotit a okomentovat.

dsc01172

Zajímavost 1: Historické domy, dnes používané jako nákupní centrum.

dsc01112

Zajímavost 2: Sušení prádla v centru světového megaměsta.

dsc01115

Zajímavost 3: Příprava masa na ulici světového megaměsta.

dsc01196

Zajímavost 4: Kuřátka a kachničky. K zakousnutí.

dsc01235

Zajímavost 5: Devátá, jednadvacátá a druhá nejvyšší budova na světě.

dsc01276

Zajímavost 6: Pohled na město z deváté, otvírákové, budovy.