Jachting na tři způsoby (1/3): Jachting víkendový

Letošní rok byl z hlediska jachtingu velice úspěšný. V Irsku konečně skončila covidová omezení, začalo se normálně cestovat a na moře se vrátil běžný provoz. Ohlédnutí za letošním jachtařským rokem jsem rozdělil do tří částí. V té první se podíváme na to, jak vypadá běžný víkendový dublinský jachting.

Náš volnočasový jachtařský klub disponuje pěti zánovními keelboaty kategorie 1720 a dvěma historickými loděmi kategorie squib. Používají se na fun víkendové plavby, trénik kompetencí (chcete-li si procvičit man overboard, můžete si ho dát dvacetkrát za sebou) a občasné závody.

1720: Standardní design, dvě plachty, kýl a posádka plus mínus pěti námořníků. Všechno co potřebujete pro výuku, trénink i závod. (Foto: INSS)

Klubů jako je ten náš, je v přístavu v Dun Laoghaire asi pět, což je celkem úspěch, na to že se vlastně nedá nikam doplout a prostor je celkem omezený. Dublinský záliv je celý komerční přístav a v rámci něho je vyznačeno pár mil, ve kterých se mohou pohybovat rekreační lodě.

Omezený prostor ale dává výhodu znalosti vody – po dvou návštěvách už si pamatujete každou bojku, a po deseti už víte, jak se chová příliv a odliv. A na konci roku oceníte, že tady jachtařská sezona prakticky nekončí – vítr je stabilní většinou mezi 10 a 20 uzly, a jediný rozdíl mezi létem a zimou je množství oblečení, které si na sebe musíte vzít.

Listopadové ráno v Dun Laoghaire. Teploměr ukazuje 5°C, jde se na moře.

A ačkoliv prostor se zdá být omezený, ambice omezené nejsou. Příští rok začne nová Irish Sailing League na modernějších lodích RS 21 a Irsko se tím vrátí na mapu klubového jachtingu v kategorii keelboat. Ostatně věděli jste, že první jachtařský klub byl založený v Corku v Irsku? Bylo to v roce 1720.