22. října skončí covid

Za poslední rok na blogu nepřibylo mnoho článků. Přiznejme si, že neustále číst a psát o covidu už nikoho z naší generace nebaví. A tady, v covidově nejparanoidnější zemi Evropy, se nic jiného ani nedělo. To však brzy skončí. Už 22. října.

Na 22. října byl totiž vyhlášen freedom day. Den, kdy skončí všechny restrikce. Zatímco 21. října budeme ještě v kavárně ukazovat žlutý certifikát, řídit se žlutými cedulemi, udržovat odstup od každého podezřelého a mýt si ruce pod proudem teplé vody po dobu 20 sekund, o den později už nic takového potřeba nebude. Restrikce skončí, covid skončí a svět bude jako dřív.

Zbyde nám po něm jen:

  • spousta žlutých cedulí. Protože jestli tady v době všech lockdownů nějaký business opravdu prosperoval, byly to tiskárny
  • archy papírů popsané daty, jmény a telefoními čísly návštěvníků každé restaurace
  • dramatické vzpomíny nás pamětníků, které se budou vyprávět na rodinných sešlostech ještě za 50 let („Však si to představte – rok jsme seděli doma a koukali na Netflix. Víte vy vůbec, co to byl Netflix?“)
  • zároveň i spousta materiálu pro studenty historie – novinové články, osobní vzpomínky, všechno digitální a snadno dostupné. S diplomovou prací na téma „Fungování příměstské dopravy v Corku během třetí fáze lockdownu v roce 2020“ zazáříte na fakultě ještě za 50 let
Život bez cedulí nebude jako dřív.

Zbývají tři týdny. Poslední tři týdny.

Poznámka: Konec covidu je podmíněn splněním epidemiologých cilů. Rozhodnutí může být kdykoliv revidováno. Seznam restrikcí, které zůstanou v platnosti po skončení všech restrikcí, je k nalezení na webových stránkách příslušných autorit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené se štítky a jeho autorem je Petr Soběslavský. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.