Jinde to dělají lépe. Ale určitě ne v Irsku

Existuje v Čechách takový nešvar – představovat si, že někde existuje místo, tzv. „jinde“ nebo „v zahraničí“, kde není chaos, kde se všichni chovají racionálně a kde všechno funguje jak má. Do hledáčku českých nadějí se místo obvyklého Německa teď dostalo Irsko. Nic nemůže být dál od reality.

Začal s tím Feri a pak už to jelo Twitterem, Facebookem přes účty pražáků, hipsterů, internetové inteligence a vůbec lepších lidí. Stačil k tomu jediný obrázek:

Kdo si nechce nechat ideály nechat kazit fakty, snadno si domyslí příběh: To jsou ti Irové ale šikovní. Na vládě se sešla rada moudrých lidí a připravili opatření pěkně seřazené do tabulky a do pěti levelů. Každý ví, na čem je a co přijde.

„A podívejte ani ta omezení nejsou moc omezující!“ dodá ještě ten, kdo potřebuje něco rychle nasdílet, aby mohl jít hltat další zprávy, a nedočte pořádně ani co je Level 5.

Podívejme se krátce na to, jak tenhle systém funguje v praxi:

  • Tabulka výše neplatila už ve chvíli, kdy jí zavedli. Celý stát byl tenkrát na Levelu 2 a Dublin na Levelu 2 a půl. Ve firmě to kdosi komentoval slovy „Our politicians. Publish a table and call it leadership.“
  • Změny se oznamují s předstihem několika hodin. Jednou jsme takhle přespávali ve stanu v lese. To když v pátek v pět hodin odpoledne oznámili, že se od půlnoci nesmí cestovat mimo hranice okresu. Super když máte naplánovaný víkend, půjčené auto, rezervované ubytování atd. A ještě víc super pro ty, co se poskytováním těchto služeb živí.
  • Nedávno přišel místní panel expertů s nápadem uvést celou zemi ze dne na den do Levelu 5. Místo na vládě to řekli novinářům. Nastala několikadení panika. Vláda je s tím nakonec poslala kamsi a zavedla Level 3.
  • Level 3 vydržel asi tři týdny. Teď máme „Enhanced Level 3“ – to je Level 3 s dodatečným zákazem návštěv doma, protože na to se při sestavování tabulky nemyslelo.
  • Hodně lidí opatření nedodržuje, policie nechce vymáhat zákazy domácích večírků, aby se ně náhodou lidé nezlobili.
  • Na posledním protestu proti opatřením se sešlo několik set lidí a vypadalo to tam moc pěkně.
Zdroj: The Irish Times

Abyste měli celkový obrázek Irska, přidám ještě pár zajímavostí:

  • Irsko má jedno z nejhorších zdravotnictví v Evropě. Za normální situace je na pořadnících 700 000 lidí, kteří čekají klidně přes rok, aby se vůbec dostali do nemocnice na vyšetření.
  • Lůžek na JIP je teď v Irsku celkem 354. Ve dvakrát větší ČR je jich 4012.
  • Irsko má průchozí hranici se Severním Irskem. Už od jara se mluví o tom, že by dvě země mohly jaksi koordinovat svůj postup. Jednání probíhá podobně jak jednání o Brexitu.

A vtípek na závěr? Irský vicepremiér se dnes v novinách zamyslel nad tím, že by to tu mohli začít dělat jako v Něměcku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené se štítky a jeho autorem je Petr Soběslavský. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.