Sedm a jedna inspirace pro sociální projekty

Social Imact Award přináší kromě nadějných českých projektů i spoustu inspirace ze zahraničí. Proklikal jsem za vás desítky videí a přináším přehled toho nejzajímavějšího, nejinspirativnějšího a vůbec nejlepšího.

Stejně jako v minulém roce můžeme hlasovat o nejlepší projekty nejen v Česku, ale i v Rakousku a Rumunsku. Letos se soutěž navíc rozšířila i na Slovensko. Slovenští účastníci si video prezentace natáčeli sami a na jejich kvalitě je to bohužel znát. Ovšem ani v tomto případě by forma neměla zastínit obsah. Čím se tedy můžeme inspirovat?

Mamplan

Mamplan je online platforma, která zapojí osamělé a izolované lidi do společnosti. Jakýkoliv osamělý a izolovaný člověk může uspořádat krátký kruz nečeho, co umí nebo ho baví. Na kurz přijdou další osamělí a izolovaní lidé a jejich osamělost a izolovanost se rozplyne.

World EcoTales Cup

Vychovávat děti k ekologicky šetrnému životu je třeba už od nejmladšího věku. EcoTales Cup je globální soutěž ekologických pohádek. V první fázi budou sesbírány pohádky od autorů z celého světa, vybrány ty nejlepší, přeloženy do několika jazyků a distribuovány v podobě papírové i audio podobě do mateřských škol. Financování bude zajištěno sponzory.

getFarmer

getFarmer umožní přes web či smartphone nakupovat zboží přímo od farmářů. Aplikace měla rovněž zasílat upozornění na čerstvé produkty a umožnit placení přes mobil.

Dog’s Job – Scapă cine poate!

Cílem projektu je zbavit ulice měst potulných psů a umožnit jejich integraci do komunity. Do procesu jejich vytipovávání a odchytu budou zapojeny různé organizace a také lidé bez domova. Odchycení psi budou převychováni a odprodáni třeba jako hlídací psi do bezpečnostních agentur.

The “INN” Library

INN Library je knihovna s kavárnou, která se nachází v univerzitním prostředí. Můžete si tam nejen přečíst knihu, ale i potkat další akademiky, budoucí kolegy a business partnery. Z vytvořeného zisku knihovna navíc zvládne pokrýt stipendia 10 studentům ročně.

Gospodarii

Lidé z komunity 2. května (což je zřejmě nějaká sociálně vyloučená komunita) se díky projektu Gospodarii naučí prodávat své ručně vyráběné produkty turistům, vydělají peníze a zlepší svůj život.

Fish farming in the lake Bicaz

Jezero Bicaz je velké a mohlo by v něm žít mnoho ryb. Bohužel ale jeho hladina pravidelně stoupá a klesá, což rybám znemožňuje se rozmnožovat – jsou totiž zvyklé snášet vejce poblíž pobřeží. Student Valentin přišel na způsob, jak pomocí umělých ostrovů rybám rozmnožování umožnit, jezero zarybnit, vyčistit a vydělat.

Institut für angewandte Korruption

Myšlenkou projektu je provádět lidi po místech spojených s korupcí a ukázat jim, jak korupce funguje. Že už jste to někdy slyšeli? Dobré nápady prostě mají tu vlastnost, že se šíří dál a dál.