Jak Social Impact Award změní společnost

Porota soutěže Social Impact Award vybrala 12 finalistů, mezi kterými se bude rozhodovat o vítězi. Zároveň mají ještě dva týdny diváci možnost vyjádřit se v komunitní volbě. Jaké projekty postoupily? A jak se dá odhadnout jejich potenciál?

O principu a specifikách soutěže Social Impact Award, stejně jako o tom, jak si představuji smysluplný a udržitelný projekt, jsem zde na blogu již psal. Nyní je pravý čas na to, podívat se na vybrané české projekty. Uvádím je v pořadí tak, jak se mi zrovna zobrazily na webu soutěže, pořadí je zjevně náhodné a nevyjadřuje žádné preference.

Hledá se Mnemo!

Cílem projektu je přinést do škol zázračnou techniku, která odstraní nudné biflování a zařídí, že studenty začne studium bavit a že si zapamatované znalosti udrží po celý život. Že jste to už někde slyšeli? V tom případě jen dodávám, že zázračnou technikou jsou v tomto případě mnemotechnické pomůcky.

Time Banking in Prague

Před časem jsem kdesi na Twitteru zahlédl zvolání: „Nechce někdo udělat v Česku časovou banku?“. Tento projekt jakoby byl tou nejpřímější odpovědí – prostě to uděláme.  Jasný a transparentní systém pro komunitní výměnu služeb by se určitě uplatnil. Konkurencí mu bude poněkud kryptické Adato Paradigma.

Výměna oblečení

Výměna oblečení už probíhá. Dvakrát do roka se skupina lidí sejde v domově seniorů, dá všechno nepotřebné oblečení na jednu hromadu, ze které si každý může zase cokoliv vzít. Zbytek pak odnesou do chráněné dílny, kde z oděvů vyrobí tašky a ty potom prodávají. Cílem projektu v SIA je „najít co nejefektivnější způsob využití nepotřebného oblečení a textilu a tím vytvářet nová pracovní místa“. Projekt jako vystřižený z učebnice sociálního podnikání, škoda, že zatím ještě nevíme, jaký ten „nejefektivnější způsob“ bude. Snad se to ale brzy dozvíme.

Fair Art

Projekt skupiny mladých právníků, kteří chtějí pomáhat umělcům svými znalostmi. Spíš než jako sociální inovace na mě projekt působí jako volání sociálního zoufalství – zoufalství z toho, že autorské právo je dnes už natolik zdegenerované, že místo toho, aby aspoň chránilo umělce, je už přítěží i jim.

Little Green

Studenti se snaží bojovat proti nadměrně spotřebě plastových lahví tím, že si otevřou internetový obchod, kde budou prodávat… plastové lahve. Tedy ty jejich budou vyrobené z recyklovaných materiálů a budou na víc použití. Osobně pořád čekám na den, kdy někdo vyrobí plastovou láhev, která se bude dát pořádně umýt. I designová recyklovaná láhev je za pár týdnů nepoužitelná, pokud má stejný tvar jako ty na jedno použití.

Community Coaching

Prezentace bohužel o projektu neříká víc než název. Zřejmě jde o koučování komunit.

Kočárkárna café

Do boje s anonymitou pražského sídliště a vzájemným odcizením jejich obyvatel se vydává projekt kočárkárny přestavěné na kavárnu. V ní se budou obyvatelé domu scházet, společně se bavit a pracovat na zvelebování okolí. Prostor bude muset nabídnout nějakou opravdu vysokou přidanou hodnotu – bude totiž konkurovat nejen kavárnám v okolí, ale i v celém centru města.

Paní na žehlení

„Naším cílem je propojit A s B, kteří by si rádi C“. A je v tomto případě paní na žehlení, B jsou klienti, C je nechat si vyžehlit prádlo.  Paní na žehlení mohou pracovat z domova a budou to příslušnice různých znevýhodňovaných menšin. Z videa se bohužel nedozvídáme, jak jim mám to prádlo doručit. Ani jak budou provozovatelé garantovat kvalitu.

Klubydlení

Skupinu studentů psychologie omrzel způsob bydlení na privátech. Udělají proto web, kde propojí studenty a umožní jim zorganizovat si své ideální spolubydlení. Potom jim budou pomáhat takové priváty opravdu vybudovat a sdílet zkušenosti. K tomu mají i prostor pro potkávání potenciálních spolubydlících. Tohle mít jako student, tak juchám a skáču radostí až ke stropu. Navíc současné servery pro spolubydlení nestojí za nic a konkurovat jim bude docela snadné.

KoZa LíZa

Projekt první komunitní zahrady v Liberci, kde si můžete vypěstovat zeleninu, bylinky, potkat nové přátele, přečíst si knížku a dát pivo. Co víc si přát.

Anthropictures

Představte si, že jste starostou. Na základě čeho budete dělat svá rozhodnutí? Výzkumníci a analytici vám společnost ve vašem městě důkladně prostudují a zanalyzují. Bylo by fajn vidět výsledek takové analýzy, z teleshoppingového videa se těžko posuzuje, na kolik jde o smysluplný projekt a na kolik nápad studentů antropologie hledajících smysl své profesionální existence.

Mimo školu

V českém školství není příliš rozšířené povědomí o různých vzdělávacích alternativách dostupných na internetu. Na portálu mimoskolu.cz proto již brzy najdeme desítky zdrojů k vlastnímu sebevzdělávání. A první odkaz by mohl vést na Google, dodávám já.

Co teď s tím? Až do 12. května můžete na webu soutěže hlasovat o nejlepší projekty, lajkovat je na Facebooku a snažit se propagovat.  Já zatím projdu prezentace z ostatních zemí a napíšu o tom.