Taiwan, část 4. Alishan a čaj

Poslední venkovskou zastávkou je přírodní rezervace Alishan.

Článek je součástí série článků o cestě na Taiwan v lednu 2017. Ostatní díly naleznete zde.

Alishan je mezi taiwanským lidem oblíbenou destinací, dá se sem docela dobře dojet a dokonce ani nepotřebujete permit. Stačí když při vjezdu zaplatíte vstupné a podepíšete papír, kterým se registrujete k pojištění. Díky tomu víte, že pokud zakopnete na dřevěném chodníku, jste pojištění a postarají se o vás. Hned se cítíte lépe.

DSC05103

Dřevěný chodník

Park samotný je vlastně velký les, kde rostou tisíc let staré cypřiše. Nachází se dva tisíce metrů nad mořem a je tu skoro nulová koncentrace PM2.5.

DSC05121

Ještě nedávno sem od moře vedla železnice. Přežila zemětřesení, nepřežila tajfun.

Kromě toho se v Alishan pěstuje čaj. Čaj na Taiwanu je obecně velice dobrý. Nejlepší je zelený, vysokohorský typu oolong (čteme ú-long).Na Taiwanu je samozřejmě spousta čajoven, kde se čaj pije. Do těch chodí hlavně stará generace vysedávat dlouhé hodiny. Mladá generace kupuje čaj v plastovém kelímku a pije ho na ulici. Často se pije studený a při objednávce musíte uvést, kolik gramů cukru a kolik procent ledu ve svém čaji chcete mít.

Čajovny tu provozují různé řetězce a v jednom z nich před lety kohosi napadlo smíchat čaj s mlékem s černými kuličkami a vzniklo bubble tea. Nápoj se pak rozšířil po celé Asii a vznikly tisíce kombinací různých typů, barev, příchutí, dochutí apod. V originální podobě je to čaj, mléko a černé tapiokové kuličky, dá se to pít studené i teplé a je to docela návykové.

V Česku se bubble tea proslavil hlavně skandálem, kdy jeden youtuber přišel na to, že bubble tea prodávané v nákupních centrech obsahuje škodlivá umělá barviva, a ostatní youtubeři a jejich followeři to kvůli tomu přestali pít. Přiznejme si: Uměla tohle naše generace?

DSC04547

Bubble tea a green tea v pouliční verzi

Po návštěvě Alishanu následuje přesun do přístavního města Kaohsiung, kde mají ostrov, seafood a pevnost na kopci. Město působí docela pěkně a přívětivě, ale času na něho moc není. Na druhý den už nezbývá než se naposledy svézt metrem a vrátit se tam, kde práce nečeká. Do Kathmandu.