Prší tam pořád?

V souvislosti s Irskem snad není častější otázky. Dnes si na ní odpovíme.

Krátká odpověď zní: Jak kdy.

Dlouhá odpověď: To záleží.

Jak byste popsali den, kdy ráno svítí slunce jak ve znělce Teletubbies, dopoledne se zatáhne mrakem šedivým, že by se dal krájet, pak přijde bouřka jako v Bangladéši, v poledne se obloha rozzáří všemi barvami duhy a odpoledne nastane mír a pohoda za zpěvu ptáků jak někde ve střední Evropě? Byl to den, kdy pršelo, bylo polojasno nebo skoro jasno s přeháňkou?

Všechny odpovědi jsou správné. A takových dnů je tady většina. Tři roční období za jediný den, jenom pořádná zima tady chybí.

Něco jiného je, když přijde bouře. Větší bouře přichází obvykle jednou za rok. Pouze letos jich od října bylo už asi pět.

Neobjasněnou záhadou je, proč bouře přichází o víkendu. Je to vždy stejné: během týdne je normální střídavé počasí, pak přijde varování meteorologů a novináři na serveru Dublin Live začnou plánovat konec světa. O víkendu se nic podstatného nestane. Dublin je od jihozápadu chráněn kopci, které každý přicházející hurikán utlumí na normální vichřici. Akce skončí tím, že jsou v pondělí v práci všichni zklamaní, že se zase nic nestalo.

Za pořádnou bouří se musí na západní pobřeží: