O stávce, která nebyla

Na dnešní den jsem se opravdu těšil. Mělo to být poprvé, co za dobu svého pobytu tady zažiji generální stávku.

Různé stávky a protesty jsou nedílnou součástí života v Nepálu. Protestuje se tu často a z mnoha různých důvodů. Už v minulém článku jsem zmiňoval blokády silnic na venkově. Ty se dělají třeba v případě, že někoho z vesnice přejede auto a místní lidé se blokádou domáhají vyplacení odškodného. Nebo jsme tu jednou cestou na oběd potkali demonstraci příslušníků jakéhosi národa, kteří sem museli cestovat z hor několik dní, aby tu okolojdoucím připomenuli, že existují. Protesty také často vyhlašují studentské organizace, odborové svazy a samozřejmě politické strany.

img_20161201_091153

Studentský protest malého rozsahu

Dnešní den měl však být jiný. Na dnešek totiž vyhlásila opoziční Komunistická strana Nepálu (Maoisté – Biplav) generální stávku proti zvyšování cen benzínu, které oznámila Nepálská ropná společnost, vlastněná státem a kontrolovaná vládnoucí koalicí Komunistické strany Nepálu (Maoisté – Centristé) a několika dalších stran.

Generální stávka (Upatyaka Bandh) má tady prý docela standardizovaný průběh. V den stávky nesmí na ulici vyjíždět žádná auta a ta, která vyjedou, protestující vandalizují kameny a dřevěnými tyčemi. Před vandalizací vás údajně neochrání ani blue plate, neboli modrá diplomatická značka, jako mají naše auta. A dokonce ani to, že jste třeba sanitka. Jediná vozidla, která mají být v den stávky na ulici k vidění, jsou vozidla policejní a autobusy s ozbrojeným doprovodem, které vypravuje armáda pro ty, kdo se potřebují dostat na letiště.

Zkrátka očekávání jsem měl docela vysoká. Představoval jsem si takový den bez aut, okořeněný nějakou tou násilnou demonstrací. Očekávání ještě zvýšil včerejší e-mail z bezpečnostního oddělení, zakazující nám pohyb v jakémkoliv motorizovaném vehiklu a doporučující, abychom zůstali doma.

Pln očekávání jsem proto dopoledne vyrazil do ulic. Jistě si dovedete představit to zklamání, když jsem hned na první ulici potkal jedoucí motorku. A hned na to další. A další. A na hlavní ulici jen skupinu policistů, znuděně postávajících u svých štítů. Všude jen výfukové plyny, zvířený prach a zápach odpadků. Ani dnešek nebyl v Kathmandu jiný.

V poledne otevřeli i obchodní dům.

img_20161222_153150

Zdá se, že lokální kráva má na stávku stejný názor jako většina lidí.