Na západ

Po čtyřech měsících lockdownů, rozvolňování, utahování a uvolňování, nastal v červenci slavný okamžik, kdy se hospody přejmenovaly na restaurace a začaly točit pivo, do ulic se vrátil život a mohli jsme po ostrově cestovat bez omezení, kam jsme chtěli.

Pro nás to znamenalo příležitost vzít si první skutečnou dovolenou a vyrazit na týden na západní pobřeží. Někam v Irsku vyrazit, znamená skoro vždy vyrazit autem. Vlaků je tu málo, autobusům se nedá věřit a snad všichni irové mají auto. Oni skoro všichni irové mají také dům. Irové jsou z většiny vlastně vesničani – mají dům a auto. Ostatně i většina Dublinu je taková přerostlá vesnice.

My vlastní auto nemáme a ani nechceme dotovat nenažrané irské pojišťovny, auto si půjčujeme. Zatímco v Dublinu se dá na pár hodin půjčit auto jednoduše přes aplikaci, pro delší cesty je potřeba jít do klasické old school půjčovny s rezervací, kreditní kartou, vyzvednutím a tím šťastným momentem, kdy zjistíte, že vám místo objednaného malého praktického kompaktního auta dali upgrade na větší a že budete irský venkov brázdit v autě určeném pro pětičlennou rodinu, co jede s nákladem konzerv po dálnici do Chorvatska, protože to jste vždycky chtěli.

Silnice na venkově mají tři třídy a pouze ta nejvyšší – national road – vám dává jakousi jistotu, že se dvě auta vyhnout aniž by musel jeden řidič zastavit, couvat, sjet do příkopu nebo provést nějaký podobný manévr.

Nalevo irská regional road, napravo cyklostezka v Bráníku.

Pozorovali jsme, že se tu letos pohybují jen tři kategorie účastníků: vesničani, co svojí silnici znají jako vlastní jako boty a nebojí se toho, důchodci, co jezdí konstantní rychlostí 65 km/h a nikým se nenechají rozhodit, a ovce. Živé ovce.

Na druhou stranu mají irské silnice jednu výhodu: Než se na někam dostanete, trvá to dlouho, hodně toho zažijete a malé Irsko vám začne připadat mnohem větší.

A k tomu ty výhledy! Podél celého západního pobřeží vede Wild Atlantic Way a to je prostě the most spectacular scenic coastal road ever. Projet jí celou trvá čtyři týdny. My jsme za týden zvládli jen malou část od Galway na jih ke Cliffs of Moher a na sever do národního parku Connemara (frankofilové znají).

Víc než slova ale prozradí fotografie. A mimochodem, v Galway nic není.