Co je to online dobrovolnictví

Už jste někdy chtěli udělat něco prospěšného, ale neměli jste čas? Přemýšleli jste, jak neziskovky získávají pomoc schopných a vzdělaných lidí? V článku se dočtete, co je to online dobrovolnictví a proč se zapojit.

Dobrovolnictví hraje v neziskovém sektoru nezastupitelnou roli. Neziskovky mají omezené rozpočty, mohou si dovolit zaplatit málo vlastních zaměstnanců a s velkou částí práce spoléhají na externí pomocníky – dobrovolníky, kteří přijdou a pomůžou, když je zrovna potřeba a když mají zrovna čas. Tento systém funguje výborně hlavně pro nekvalifikovanou práci. Když je například kvůli nějaké akci potřeba stěhovat nábytek, vezmou lidi v neziskovce telefon, obvolají pár známých, ti přijdou a pomohou.

S profesionální prací je to ale něco jiného. Ne každý umí to, co neziskovka zrovna potřebuje, nemá potřebné znalosti a potřebnou specializaci. Neziskovky tak často dlouho a složitě hledají lidi na takové práce jako programování webu, přípravu online kampaní, grafické práce nebo překlady.

Na internetu existují specializované online dobrovolnické portály, které fungují na jednoduchém principu. Neziskovky se zaregistrují a pak posílají výzvy na konkrétní úkoly, které zrovna řeší. Úkol co nejpřesněji popíší a uvedou, kolik času je na něj asi potřeba.

Z druhé strany přichází dobrovolník – profesionál. Podívá se na seznam úkolů, a když jej nějaký zaujme, klikne Přijmout, neziskovka mu e-mailem pošle podrobné informace, on práci udělá a pošle zpátky výsledek.

Zavedené portály fungují ve Spojených státech a ve Velké Británii (Sparked.com, Help from Home).

V České republice má podobné ambice projekt Um sem um tam. Byl oficiálně spuštěn v říjnu 2012 a má již několik set aktivních uživatelů a desítky zpracovaných výzev.

Um sem um tamOnline dobrovolnictví je způsob, jak se do činnosti neziskovek mohou zapojit ti, kdo jsou ochotni pomoci nejen svými penězi, ale i tím jedinečným, co mají – svým časem a svými znalostmi.