Čína, část 2. Na venkov

Cesta na venkov vede přes město jménem Guilin. Můj rok starý Lonely Planet tvrdí, že cesta vlakem bude trvat deset hodin. Internet už ale ví, že se doba změnila a do Guilinu se jede novým rychlovlakem dvě hodiny. A také že ano.

Článek je součástí série článků o cestě do Číny v březnu 2016. Ostatní díly naleznete zde.

Po dvou hodinách vystupuji z vlaku, vycházím z nádraží a ocitám se v menším čínském městě. Žije nějakých čtyři a půl milionu lidí, není tady metro a všude se jezdí jen autobusy.  Cesta do centra trvá půl hodiny. Jedu dvoupatrovým autobusem společně s asi dvěma sty dalšími lidmi, kteří zaplnili všechen volný prostor v horním patře, dolním patře i na schodišti. Na každé zastávce dokáže polovina lidí vystoupit, aby byla nahrazena novými.

Sleduji mapu na mobilu a ve správnou chvíli autobus opouštím. Nadechuji se čerstvého vzduchu a zjišťuji, že tady už žádný čerstvý vzduch není. Jen prach, kouř a smog. Ulice křižují auta, motorky, kola a jejich různé kombinace a vytvářejí jeden velký, všeobjímající dopravní tok. Není úniku. Tohle je Čína. Stará Čína.

dsc00435

Provoz je řízen semafory.

Mé jazykové sebevědomí je po zkušenosti z Guangzhou skutečně na výši. Jízdenku na další autobus kupuji bez pomoci papíru, spoléhajíc jen na svojí, stále se zlepšující, výslovnost. A daří se. Na nádraží se ještě raději dvakrát ujišťuji, že autobus označený 阳朔 opravdu jede do 阳朔 a že můj lístek do 阳朔 platí tamtéž. Odpovědí je vždy mávnutí rukou směrem k autobusu. Jedu.

Za dvě hodiny jsem v Yangshuo. Yangshuo je místo, které na svojí cestě jižní Čínou navštíví snad každý západní turista. Je to malé město, je tady spousta hotelů, ubytoven a restaurací. Pro západní turisty z toho ale moc není. Naprostá většina cílí na turisty domácí, ti jsou pro cestovní ruch mnohem, mnohem důležitější. Uvědomuji si přitom, jaké mám štěstí na volbu termínu své návštěvy. V březnu totiž nejsou v Číně žádné významné svátky, počasí je ještě nic moc a domácí turisté moc necestují. V Yangshuo je klid, ubytovávám se v hostelu a brzy zjišťuji, že jsem tady jediný zákazník.

Okolí Yangshuo je známé jako oblast divně tvarovaných hor. A rýžových polí. Kdo hledá předlohu čínských obrazů divně tvarovaných hor a rýžových polí, najde jí právě zde.

dsc00444

Soumrak v Yangshuo

Večer se seznamuji s recepční a se sociálním životem zdejšího hostelu. Ten není komplikovaný. O ulici dál se nachází druhý hostel, ten má na střeše terasu a tam se chodí pít pivo. Protože dokážu jednoduchost ocenit, vyrážím večer tam. Potkávám druhou recepční a získávám v ní doprovod pro několik dalších dní. Děvčata na recepcích tady mají také jednoduchý život. Budlí tady, pracují celý den a třikrát do měsíce dostanou na den volno. Přitom sní o tom, že se některému z projíždějících turistů zalíbí natolik, že si je odveze někam, kde bude život sice možná složitější, ale zato zajímavější.

Druhý den si s Helen (tak zní západní jméno druhé recepční) dáváme ke snídani nudle za 10 juanů (tolik tedy mají stát), půjčujeme kolo za 25 (to bude místní cena) a vyrážíme do ulic.

dsc00638

Hory, řeka a vor

Za chvíli již projíždíme čínským venkovem, mezi divnými kopci a rýžovými poli. Mluvíme o životě, o rodině, o Otci Maovi, o jedení psů a dalších zajímavých tématech. Ke svačině si dáváme kolečko ze zeleného slizu, k obědu šneky plněné čímsi.

Další den se k nám přidává Malajsijský turista, jehož jméno jsem již stačil zapomenout, a navštěvujeme další zajímavá místa.

dsc00785

Noční rybolov. Provádí se ptákem přivázaným na provazu.

A co dál? Blíží se víkend a s ním čas vrátit se do Guangzhou. Přidávám si své nové přátele z Yangshuo na WeChat, loučím se a odjíždím za dalším dobrodružstvím.