A my jsme víc pod zámkem než vy!

V Evropě nám v době čínského viru nezbylo moc možností, jak se zabavit. Můžeme si aspoň přes hranice porovnávat karantény.

Dlouhou dobu to vypadalo, že v souboji Česko – Irsko bude mít Česko jasně navrch. Zdálo se, že země bývalých komunistů a StBáků bude mít ve schopnosti zavírat občany pod zámek jasnou výhodu. Už 12. března Česko omezilo vycházení a plně aktivizovalo svůj 40tisícový policejní sbor, aby i těm posledním asociálním živlům na hrázi rybníka vysvětlili, jak se chovat v krizovém stavu.

Páteční noci 27. března k překvapení všech Irsko vyrazilo do nečekaného protiútoku. Vedené neohroženým premiérem, který by měl být správně už dva měsíce v zapomnění, vydalo opatření, které překonalo i plk. Prymulu. Kromě obvyklých věcí jako je zákaz sdružování, zákaz vykonávání nepodstatných zaměstnaní a neodůvodněných cest mimo domov, máme i omezení na individual exercise v maximální vzdálenosti 2 km od domova. Zkrátka si na mapě nakreslíte okruh a z něj se v rámci svého osamoceného tréninku nesmíte vzdálit. Kreativní irští geekové k tomu udělali i aplikaci do Garmin hodinek.

Isko nezapomnělo ani na enforcement. Místní 10tisícový sbor, který si víc než na boji s kriminalitou zakládá na tom, aby měl dobré vztahy s komunitou a lidi jej měli rádi, vystoupil ze svého stínu, povolal posily z důchodu a na strategických místech Dublinu rozmístil checkpointy. Na checkpointu musí každý řidič vysvětlit důvod své cesty a pokud není shledán dostatečně závažným, je otočen zpátky.

Ulice, která běžně tepe životem. Řidiči, cyklisté, dealeři i zákazníci kamsi zmizeli.

Kreativní Ir by sice mohl checkpoint objet vedlejší ulicí, ale o to tady nejde. Jde o to, že míra compliance s nařízeními je tady dost vysoká i přes to, že policie neuděluje žádné pokuty a dokonce na to až do dneška neměla zákonné právo.

Život v Irsku se teď částečně z donucení, částečně z dobrovolnosti, omezil do domácích podmínek. Podle dat Googlu jsme v Dublinu dokonce ve větší izolaci než lidé v Praze. A k tomu si ani nemůžeme vyjet mimo Dublin na chatičku, na čundříček ani na zdravotní stovečku na kole.

Jenom irské počasí se tomu s ironií sobě vlastní směje. Od začátku lockdownu svítí slunce, je modrá obloha a kdy naposled pršelo, to už si ani nepamatujeme.