Neziskový lean canvas

Při školení v neziskovkách a práci na vlastních projektech se mi osvědčilo použít lean canvas a přizpůsobit jej trochu potřebám neziskových projektů. Zde jej dávám k dispozici i dalším zájemcům.

Lean canvas je užitečný, jednoduchý a vizuální nástroj, který můžeme použít pro popis projektu. Původně vznikl pro potřeby „ziskových“ startupů a tomu odpovídá i použitá terminologie. Protože řada malých začínajících projektů v neziskovkách je svojí povahou komerčním startupům dost podobná, osvědčilo se při školení projektového managementu použít stejný přístup. Díky lean canvasu stačí 2-3 hodinový workshop k tomu, abychom se naučili si před začátkem nového projektu klást správné otázky a uvědomili si, kam svým projektem směřujeme a pro koho je určen.

Neziskovy lean canvasJaké jsou změny oproti standardnímu lean canvasu? Především, celý dokument je v češtině. Dále jsem změnil pořadí vyplňování nákladů a finančních zdrojů (v nezisku se přece jen uvažuje nejdříve o nákladech a až následně o fundraisingu) a přizpůsobil popisy některých polí.

Zde si můžete stáhnou verzi v pdf.
Pokud máte zájem o editovatelnou verzi, zde najdete i soubor v .docx.